OREN
Untuk pengetahuan anda semua,
selain dibuat pelbagai produk untuk keperluan semasa, kita juga perlu
tahu jenis-jenis buah oren yang terdapat di dunia ini, antaranya ;
1. Oren Blood(Blood Oranges)
- Buah oren yang kelihatan eksotik ini mempunyai isi berwarna merah darah dan rasanya manis serta berjus. Ia amat dikenali di Itali dan tumbuh di seluruh kawasan Mediterranan.
- Kegunaan : Kulit perlu dikupas dan enak dimakan begitu saja.
- Buah oren ini dikenali sebagai oren Valencia. Bersaiz kecil dan mempunyai kulit nipis dan mudah dikupas.Disamping itu, mempunyai isi manis, berjus dan mempunyai biji.
- Kegunaan : Boleh dimakan mentah atau dijadikan salad dan dibuat puding.
- Buah oren ini manis, berjus dan mempunyai biji. Ia dinamakan navel pusat berdasarkan strukturnya yang unik iaitu buah oren yang kecil akan tumbuh pada isi oren seolah-olah bentuknya mutasi.
- Kegunaan : Boleh dijadikan sos oren, salad dan pencuci mulut.
- Buah oren ini tumbuh dikawasan Valencia di Sepanyol. Buah ini mempunyai rasa manis yang menyelerakan. Saiznya agak besar, berwarna oren gelap dan mudah untuk dikupas.
- Buah oren yang mempunyai gabungan rasa masam dan manis dengan nikmat yang menyegarkan.
- Kegunaan : Enak dimakan mentah dan dijadikan minuman jus.
- Buah oren ini berasal dari India dan kini terkenal di Eropah. Ia mempunyai rasa sedikit pahit, beraroma, kulit berbonjol, isi yang berjus dan berbiji.
- Kegunaan : Buah oren ini tidak sesuai dimakan mentah kerana rasanya yang pahit. Dijadikan sebagai jem, marmalade dan sos. Boleh juga dijadikan salad dan dihidangkan bersama ayam panggang.
- Dengan rasanya yang manis dan berjus, buah oren adalah terbaik untuk dijadikan minuman berjus.
- Kegunaan : Untuk meneydiakan jus oren sama ada untuk diminum atau dicampurkan ke dalam resepi, buah oren Salustina adalah pilihan yang terbaik kerana rasanya manis dan jusnya pekat.
1. Vitamin C
- pembentukan kolagen yan baik untuk pembentukan ligamen, tendon, kulit, pembuluh darah dan tulang. Ia juga mampu mencegah penyakit kanser dan mencegah kerosakan sel akibat penyakit(radikal bebas).
- serat yang terdapat dalam karbohidrat ini mampu melambatkan proses pengosongan perut, pencernaan, dan penyerapan khasiat makanan. Perlu diingatkan, bagi yang nak turun berat badan amatlah disyorkan kepada anda.
- menurunkan risiko penyakit kardiovaskular.
Kesimpulannya, buah oren juga mempunyai
zat lain seperti mengandungi potasium, kalsium, thiamin, niasin, vitamin
B6, fosfuros, riboflavin dan asid pantothenik.
Maklumat ini berguna kepada pelajar.
ReplyDeleteblog yang bermanfaat!
ReplyDeleteLatihan yang baik.
ReplyDeleteMaklumat yang berguna untuk anak saya.
ReplyDelete